måndag 3 september 2007

storbak.

I helgen hade vi kräftskiva på gården. Förra året regnade det riktigt ordentligt på kräftskivan och det gjorde det denna gång också... fast inte lika mycket. Gräsmattan blev inte lervälling ialla fall. Hembakat smakar ju alltid bäst så jag och min granne Erik som också är med och anordnar skivan, bestämde oss för att baka brödet. Jag gjorde det förra året med med lite hjälp av en liten granne på 2,5 år. Eriks flickvän var med och bakade i år också och jag måste säga att två vuxna var lite mera hjälp än en 2,5 åring... även fast det var kul också!
Brödet vi bakade är ett jag kallar för Nancys långpannebröd för det är just av en kvinna som heter Nancy jag fått receptet av.

Nancys långpannebröd
50 gram jäst
13 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk socker
50 gram smör
5 dl mjölk

Ägg för pensling
Vallmofrön

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader. Slå vätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt sedan resten av ingedienserna och arbeta degen dentligt. Tryck ut degen i en långpanna och låt jäsa i 30 minuter. Pensla sedan med ägg och strö på vallmofrön. Grädda sedan i 225 grader varm ugn i ca 15 minuter.

Låt svalna på ugnsgaller och skär sedan brödet i lagomt stora bitar. Vi fick ut drygt 15 bitar per plåt. Vi gjorde sex satser, vi var ju ändå 44 personer... Det har också blivit tradition att jag gör kladdkakan till efterrätt på dessa kräftskivor. Räknade ut att det är fjärde året nu som jag gjort det. Kladdkakereceptet hittar ni här.


Det goda brödet!

Inga kommentarer: