söndag 9 december 2007

recept på goda grannar

Där vi bor umgås man mycket med sina grannar. På sommaren sitter vi ofta ute tillsammans och grillar, spelar poker eller bara snackar lite. Nu på vintern ser vi inte varann så ofta om vi inte träffas nere i gårdspuben, som tyvärr inte varit öppen mer än en gång nu i höst. Det som är bra med att känna sina grannar är att man kan låna saker av varann som t ex en borrmaskin vi fick låna av Mia och Jörgen. Vi var duktiga och borrade alla hål vi skulle ha samma dag men sen blev liksom borren liggandes i hallen i en vecka... sen två veckor... hoppsan! Varje dag efter jobbet tänkte vi - Idag ska vi gå upp med borren... men icke då. Men idag tog jag på mig mina rosa foppatofflor och traskade ut i mörkret och över gården för att lämna tillbaka den! Med mig hade jag en liten låda med hembakta kakor som ursäkt för att vi inte lämnat tillbaka borren förrän nu och som tack för lånet... Mia och Jörgen bor bredvid Roger och Eva och får Roger veta att Jörgen får smaska på hembakta kakor kommer jag nog bli nedringd och mailhotad på Facebook eller nåt så jag gjorde en kaklåda till dem med. Jag hade ju nästan lovat Roger snickerskakor när han fyllde år med det blev inte några... han blev inte olycklig av dessa kakor istället.


Saffransskorpor
ca 68 st


100 gram rumsvarmt smör
½ dl socker
1 dl mjölk
0,5 gram saffran
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Vispa ihop socker och smöret poräst med en elvisp. Stöt saffranet tillsammns med ca en tesked socker i en mortel. Tillsätt saffran, mjölk, mjöl och bakpulver till smörsocker blandningen och vispa på låg hastighet till en jämn smet.

Platta ut degen på mjölat bakbord till en jämn rektangel ca 12 x 18 cm. Skär degen i små fyrkanter, ca 34 stycken. Gör större fyrkanter om du vill ha större skorpor.

Lägg bitarna på bakplåtspapper och på en plåt och grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt sedan svlanda på galler. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Dela skorporna på mitten med en kniv eller gaffel (ger ojämn och roligare yta). Lägg med snittytan uppåt på plåten igen och torka dem i ca 10-15 minuter. Låt gärna ugnsluckan vara lite på glänt. Låt sedan svalna på galler.

Mördegskakor


200 gram rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4½ dl vetemjöl


Vispa ihop smöret, sockret och vaniljsockret så det blir vitt och poröst men elvisp. Tillsätt mjölet och vispa på låg hastighet så det blir en smulig deg. Tryck ihop degen i bunken till en stor boll. Ta upp på mjölat bakbord och gör vilka slags kakor du ska göra. Med mördeg kan man göra en mängd olika sorter nämligen och jag gjorde syltkakor och finska pinnar.

Syltkakor: dela upp degen i små bitar och rulla små bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck ett hål med fingret i varje boll och fyll med lite sylt, jag hade bara jordgubbssylt hemma så det fick bli jordgubbssylt!

Finska pinnar: Jag gjorde inte riktigt som man ska för jag hade ingen mandel. Rulla ut degen till en fingertjock längd och pensla med äggvita. Strö på pärlsocker och hackad mandel. Skär längderna i bitar, ca 4 cm långa och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jag gjorde så här: rullade små bitar av degen i pärlsocker så de fick socker runt om.

Kakorna ska gräddas i 175 grader i ca 8-10 minuter.

Så nu har ni recept på goda grannar!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag vill också bo granne med dig!

Maria sa...

Ja med!!!

Förresten vart fick du tag på räknaren till din sida? Vill också ha en....