lördag 10 november 2007

dille på fil

Jag har fått filfeber och bakar bröd med fil i. Fördelen med fillimporna jag gör är att de inte ska jäsa och det är inget rullande av bullar osv. Men det mjuka tunnbrödet jag gör måste man dela upp i bitar och kavla men det är det värt för det är så gott! Jag gjorde en ny slags fillimpa idag, liknar den förra men inte lika mycket olika sädeslag som ska i. Kan vara fördel för den som inte vill ha sjuttioelva olika sorters påsar och kartonger i skåpet med t ex rågkross och vetekli... så AK, detta kanske är nåt för dig?

Fillimpa version 2.0
1 limpa

7 dl rågsikt
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk malda brödkryddor (ej nödvändigt men det ger ju brödet en god smak!)
4 dl filmjölk
1 dl sirap, gärna mörk brödsirap

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt sirap och filmjölken och rör till en jämn smet. Stjälp över i en smord form. Grädda i ca 60 minuter i nedre delen av ugnen i 175 grader.

Eftersom jag gillar att grejsa med recepten gjorde jag så här: jag tog inte fulla mängden med rågsikt utan hade i solroskärnor och sesamfrön också för att få lite annan version. Gott blev det och jag fick godkänt av Martin som åt frukost med mig idag efter att ha sovit över här. Niclas la sig och sov igen så tack Martin för frukostsällskapet!

Jag gjorde också mjukt tunnbröd som sagt och det receptet hittar ni här.

Inga kommentarer: