torsdag 15 februari 2007

mjukt tunnbröd

Ikväll blir det soppa till middag och till soppa är det gott med något gott bröd! Så jag svängde förbi affären för att handla bikarbonat på vägen hem som behövs för detta mjuka slags tunnbröd. Glömde att det var rågsikt man skulle ha i också men jag hade lite hemma så jag behövde bara komplettera med lite vetemjöl.

"Stompa"

5 dl filmjölk
1,5 dl sirap
1,5 l rågsikt
2 tsk anis
2 tsk fänkål
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt fil och sirap, blanda och knåda. Dela degen i 20 bitar och kavla tunt, gärna med knagglig kavel. Grädda i stekpanna utan fett eller över öppen eld.

Detta bröd gjorde vi som gick specialisering Natur och friluftsliv när jag läste till lärare och gräddade över öppen eld, det var inte helt fel! Vi byggde vindskydd och kokade grönsakssoppa ute i det fria den dagen också. Mat smakar extra bra i naturen.




1 kommentar:

Anonym sa...

De är goda! Men hemma i Hälsingland säger vi Glödhoppor. Jag kan tipsa om recept på tunnbröd som finns på baksidan på kornmjölspaketen, hällakakor! Jättegoda, men man måste äta dem färska eller frysa in.