måndag 29 januari 2007

bröd är vackert

behöver ingen mer kommentar. mums.

inga bagels till frukost mera

Ahhh... efter en promenad på 7301 steg och en sväng in på ICA för att köpa sirap, som fattades för att jag kunde göra fillimpa igår, står nu två formar i ugnen och gräddas. Luktar wunderbar! Ikväll kommer kusinerna Daniel och Nina på besök, då ska jag bjuda på lasagne och parmesansticks!

Tips hur man slipper kladdiga decilitermått när man ska mäta upp sirap. tryck ner ett mått i mjölet, tryck sedan ur sirapen där i. Funkar bara om det är torrvaror i bunken...

söndag 28 januari 2007

tjing tjong

Pratade med AnnaLena på MSN och blev ju hysteriskt sugen på kinamat efter hon berättat om deras matplaner för kvällen. Fick du nån kinesmat eller blev det pizza som Thomas ville, AnnaLena? Jag gjorde ialla fall min egen nudelwok med kyckling istället för att gå till närmaste kines och köpa. Mums värre blev det. Tänk vad lite oyster-sås kan göra...

Jag tinade två kycklingfileér som jag sedan skar i små bitar. Tittade i kylen för at se vilka grönsaker jag hade, det blev: ca 3 dl strimlad vitkål, en röd paprika, två morötter, en burk champinjoner, en röd lök och en vitlöksklyfta. Först brynde jag kycklingen (salta och peppra) så den blev klar. Samtidigt kokade jag nudlarna. Äggnudlar ska det vara, inte sånna där studentnudlar för 2,50 kr paketet eller vad de kostar. Ur med kycklingen och i med grönsakerna! Woka, woka... rörelse på grönsakerna så de inte steker på och blir mjuka.. sen i med kycklingen och de kokta nudlarna så några stänk med oyster-såsen och lite kinesisk soja. Häpp! Ät med pinnar så blir det mycket roligare... och tar längre tid... Detta räcker till två hungriga eller tre medelhungriga = mat till mig ikväll och en matlåda till niclas imorrn.

dagens telefonsamtal: niclas ringde från bingot så jag fick lyssna lite på när melody club repade inför kvällens framträdande. otroligt nördigt! haha

vill också åka utomlands!

I ett svagt ögonblick sa jag "ja visst, inga problem" till svärföräldrarna på frågan om vi kunde skjutsa dem till flyget denna söndag... klockan ringde 4.50... det var bara att gå upp, ta på sig och gå ut. Kom hem igen till halv sju ungefär och då gick vi och la oss igen och sov till kvart över 11. Niclas börjar jobba kl 12 så då var det dags att gå upp för andra gången. De borde ha landat på Teneriffa vid denna tid. Inte alls avis.... hmpf...

Dagen är väl ägnad åt att kolla på Let's dance reprisen och sen På spåret. Fick ett kryptiskt meddelande av AK igår att jag skulle kolla på reprisen men hon sa inte varför... Men det avsljöde sig när jag läste AnnaLenas blogg... De var i Bollnäs och härjade tydligen. Måste man ju se vad de visade därifrån!

Har ätit Kesellafranska till frukost nu ett tag som jag bakade för nån vecka sen. Så istället för att ta fram sista påsen ur frysen tänkte jag svänga ihop en Fillimpa så vi får annat frukostbröd imorgon. I helgen blev det ju bagels men de är faktiskt lite sega nu så här två dar gamla... Men jag vet inte om jag har allt som behövs... vet inte om jag har lust att ta mig till affären.

Fillimpa

1 liter filmjölk
3,75 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1,25 dl grahamsmjöl
2,25 dl rågkross
1 dl vetekli
2,25 cl bikarbonat
2,25 cl brödkryddor (malen anis och fänkål)
2 dl sirap

Det är bara att röra ihop alla ingidienser i en bunke, det ska vara kladdigt. Häll upp i två smorda avlånga brödformar. Grädda i ca 1,5 timme i 170 grader varm ugn. Brödet ska svalna ordentligt innan man skivar upp det.

fredag 26 januari 2007

fredagsbak!

Idag sken solen och vädret var behagligt så jag gick inte ut utan stannade inne och bakade... smart drag? Med tanke på att jag fick gå i skymningen, och inte alls det lika behagliga vädret, till posten och ICA hade det varit smartare att göra det på dan. Men finfina bagels och parmesansticks blev det! Häpp!

Bagels 10 st
½ pkt jäst
2½ dl vatten
½ dl olja (jag tog olivolja)
½ msk socker
½ msk salt
5 dl rågsikt
2-3 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader och häll det sen över jästen o rör tills det jästen är upplöst. Häll nu i mjöl, olja, socker och salt. Spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig eller gör som jag och kör i assistenten! Världens bästa uppfinning för bakfreak... Den kommer kännas lite kladdig men det ska var så! Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10 delar. Rulla varje del till ca 20 cm långa fingertjocka längder. Forma längderna till ja... bagels! Lägg dem på bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 40 minuter. (Nu kan ni göra som jag och göra parmesansticksen medans ni väntar! eller nåt annat kul)
Koka upp ca 4 liter vatten med 1 msk socker i en stor gryta. Koka ringarna, några i taget i ca 2 minuter. Jag kokade tre första omgången och märkte att de svällde inte lika mycket då som om man tog två i... men det beror ju på hur stor gryta man har också.
Grädda i 200 grader varm ugn i ca 20-25 minuter, låt sedan dem kallna på galler under duk.


Imorgon blir det bagelsfrukost med massa goda pålägg! Jag har inte smakat dem än men det ska bli spännande och se om de smakar lika gott som de gjorde på Bagel station i Berlin när jag och AK var där och hamnade ett par mornar på denna lilla station för det var ju så gooooooott... Nästa gång ska jag prova att smaksätta med vallmofrön och andra frön man kan ha på!


OK, så medan bagelserna jäste så gjorde jag parmesansticks, Pernilla kommer över på lite vin om ett tag och då behöver man nåt trevligt snacks!

Parmesansnacks

75 gram smör
4 dl vetemjöl
2 dl färskriven parmesan
1 msk italiensk salladskrydda
3 ägg

Smält smöret och låt stå en stund för att svalna av. Blanda ost, mjöl och kryddan i en bunke. Tillsätt sedan äggen och smöret och blanda snabbt ihop till en deg. Lägg upp degen på ett bakplåtspapper och kavla ut den till en tunn, ca 30x40 sm stor kaka. Den var lite kladdig så jag tog lite mjöl ovanpå så inte kaveln skulle fastna. Skär sedan kakan på bredden i ca 1 cm tjocka strimlor. Grädda i ca 15 min i 200 grader varm ugn. Lät de sedan kallna på plåten och bryt sedan isär sticksen försiktigt. Jag provsmakade en ände som blev kort och tråkig men den smakade inte tråkigt! Lätt var det också!

onsdag 24 januari 2007

kladdig kaka

Jag har inte bakat nånting idag men här kommer mitt superduper recept på kladdkaka, så nu Jonna får du ta och baka!

3 dl socker
2 ägg
3-4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
100 g smält smör eller margarin

Blanda allt och använd gärna springform (sådan med avtagbara kanter) när du gräddar. 200 grader i ca 15-20 minuter. Eller så häller man upp smeten i muffinsformar och då får man minikakor! Gott är det också att trycka ner en dumle i mitten när man gör det i muffinsformar, blir det kladdig kola i mitten! Mumsigt värre!

tisdag 23 januari 2007

igår blev det andra bullar

Gjorde hemmagjorda köttbullar med egen brunsås och kokt potatis till middag igår. Inte så märkvärdigt kanske men det var syndigt gott! Det är något visst med hemmagjorda köttbullar.

Köttbullar

ca 400 g köttfärs (jag hade prima nötfärs från en gård i Lindome)
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1 ½ dl mjölk
1 ½ tsk salt
1 ägg
1 ½ krm svartpeppar
1 msk riven gul löl

Första blandar man ströbrödet, potatismjölet och mjölken i en bunke. Låt det svälla i ca 10 minuter. Blanda sen i färsen och salt och blanda. Sen ska ägget, pepparn och löken ner. Blanda väl.
Sen gör man som väntat... rulla små bollar och stek dem i stekpanna! Det är lättare att rulla om man är våt om händerna.

Brunsås

Jag hällde i ca 3 dl vatten i stekpannan när jag stekt klart bullarna. Ca 1 ½ dl matlagningsgrädde. Sen en skvätt soja. Salt och peppar. En halv köttbuljongtärning fick koka upp och ca 2 msk tomatpuré. Lät det koka ihop sen redde jag det med Maizena. Very mumsisch!

Pappa mailade mig recept som jag får prova baka! Moster Ragnhilds banankaka och Korintkaka. Men det blir nog inte förrän på torsdag eller i helgen.

måndag 22 januari 2007

recepten till dipparna

Glömde visst att lägga ut recepten till dipparna jag gjorde i lördags. Det var en lyckad kväll och tjejerna gillade dipparna jag hade med. Sofia fick nog en hel del rester att mumsa dagen efter.

Böndipp med kidneybönor

1 burk kidneybönor
1-2 pressade vitlöksklyftor
saften av en halv citron
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk salt
2 msk olivolja

Kör bönorna i matberedare, jag har en bra stavmixer med en liten "matberedar-tillsats" liten men för detta ändamål var den perfekt! Tillsätt resten av ingridienserna och kör en stund till. Färdigt! Dippa nacho -och/eller tortillachips.

Böndipp med kikärtor

1 st burk kokta kikärter
1 st klyfta vitlök
1 st knippe persilja
0,5 dl olivolja
saft och skal av 1/2 citron
1 tsk mald spiskummin
cayennepeppar salt och svartpeppar

Mixa alltihopa till en slät smet, tycker du den är för tjock kan man hälla i mer olivolja eller späda med vatten. Dippa nacho -och/eller tortillachips.

Lycklig måndag allihopa!

lördag 20 januari 2007

böndippar


Inte så mycket bak idag men det blev två stycken böndippar som jag ska ta med på tjejfesten ikväll! Det blir taco med alla tillbehören till middag så jag tänkte passa på att bidra med nåt nytt! En dipp med kidneybönor och en med kikärtor, det blev väl en slags hommous av den med kikärtor. Lite suspekta färger har de men de smakar riktigt gott! Passar med nachochips eller tortillachips.

Suttit klistrad framför TV3 idag då de visar Top Chef, en tvävling i matlagning. Gillar dokusåpor som fokuserar på annat än sex, blondiner med stora tuttar och sprit... Heja Miguel ialla fall! Är väl nåt gammalt program trean köpt in så det är väl avgjort och klart vem som vann... men jag hoppas som sagt Miguel vinner/har vunnit. Han är roligast. Stephen måste var den mest självgoda i världen ialla fall. Men snygga uppläggningar gör han!

Nu måste jag gå, tjejfest hos Sofia väntar!
Häpp!

torsdag 18 januari 2007

knådfritt bröd



Nu är äntligen brödet färdigt! Satte degen igår och efter ett par till jäsningar nu på morgonen och nästan en timme i ugnen är det klart! Det skumma är att brödet knastrar där det ligger på gallret och svalnar... hmmm... Fick tips av sambons jobbkompis att baka in oliver eller soltorkade tomater. Får testas nästa gång!

Intresserad av receptet? Det är Jim Laheys knådfria bröd som en bloggare översatt receptet på. Hon har en hel del andra intressanta recept också som jag ska ta mig igenom.

Jim Laheys knådfria bröd

7 dl vetemjöl samt extra till utbakning
1 1/4 tsk salt
1 tsk färsk jäst
3,5 dl vattenvetekli eller majsmjöl efter behov
1. Blanda mjöl och salt i en stor bunke. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt till mjölet. Rör tills allting är blandat och du har en kladdig och lös deg. Täck med plastfolie eller lock och ställ att jäsa på ett varmt ställe minst 12, men gärna uppåt 18 timmar. Skåpet ovanför kylskåpet är ett ställe där degar trivs bra!
2. Degen är färdigjäst när ytan är bubblig. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, strö över lite mjöl och vik degen en eller två gånger med mjölade händer. Täck med plastfolie och låt vila en kvart.
3. Forma snabbt och varsamt en boll av degen med mjölade händer. Strö rikligt med vetemjöl, vetekli eller majsmjöl på en kökshanduk, lägg brödet med skarvsidan ned på handduken och strö över mer vetemjöl, vetekli eller majsmjöl. Täck med ännu en kökshandduk och låt jäsa ca 2 timmar. Degen är färdigjäst när den har jäst till mer än dubbla storleken och inte genast pöser tillbaka till sin ursprungliga form när man petar på den med fingret.
4. Värm ugnen till 225 grader minst en halvtimme innan degen är färdig. Ställ in en ugnsfast form med lock i under uppvärmningen. Jag använde min gjutjärnsgryta, tänk på att en del lock har plastknopp! Inte bra i varm ugn...
När degen är färdig tar du ut formen ur ugnen. Vänd försiktigt ned brödet i formen med skarvsidan upp. Bry dig inte om om degen ser ut som en enda sladdrig röra, det ger med sig under gräddningen. Skaka formen en eller två gånger om degen är ojämnt fördelad. Grädda 30 minuter med lock och ta sedan av locket och grädda ytterligare 15-30 minuter tills brödet är fint gyllengräddat. Låt svalna på ugnsgaller.

Snart ska jag provsmaka det, luktar gudomligt gott...

*****************************
update: 12.15 Brödet är grymt gott!! Prova!

onsdag 17 januari 2007

barnsligt förtjust i att baka

Det är fantastiskt roligt att baka och bjuda till nära och kära och även främlingar. Sambon fick med sig en kakburk till jobbet idag och där känner jag inte många...

Jag har precis slutat min lärarutbildning och börjar jobba den 1 februari så jag har drygt två veckor ledigt. Igår fördrev jag tiden med att baka småkakor. Hade smör i kylen som snart går ut så jag tänkte att det måste jag göra nånting av! Så jag tog fram kakboken och valde ut några favoriter. Det blev Havreflarn, Syltkakor och Brysselkex.

Här är några av de många kakorna...

Här är recepten: (ur Kära små kakor)

Havreflarn

ca 30 st, det tar ca 25 minuter att göra dem

75 g smör
2 dl havregryn
1 ½ dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och låt sedan svalna lite. TIllsätt sedan havregrynen och låt det stå en stund.
3. Häll i de övriga ingredienserna i kastrullen.
4. KLicka ut smeten på bakplåtspapper, det går lättare om man använder två skedar. Tänk på att de flyter ut i ugnen så man inte lägger dem för nära varandra.
5. In i ugnen i 6-8 minuter. Låt de svalna lite innan du lossar dem från plåten.

Till Brysselkexen och Syltkakorna är det samma deg, det blir ca 50 stycken och tar ca 40 minuter.

200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4½-5 dl vetemjöl

1. Vispa upp smör, socker och vaniljsocker till en jämn röra med elvisp (använd visparna).
2. Nu ska mjölet i, vispa på låg hastighet tills det blivit en smulig massa.
3. Tryck ihop degen med händerna.
4. Ta upp degen på bakbordet, här gör man vilka kakor man ska göra med degen.

Brysselkex:
Rulla degen i två rullar, ca 4-5 cm i diameter. Rulla rullarna i socker, som man färgat med röd karamellfärg så det blir rosa. Lägg rullarna på ett fat och in i kylen i ca två timmar. Skär sedan upp dem i smala bitar och grädda i ca 8-10 minuter.

Syltkakor:
Gör små bollar av degen och gör en grop med hjälp av valfritt finger. Fyll gropen med sylt. Jag använde jordgubbssylt till mina, för det var det jag hade hemma... Grädda i ca 8-10 minuter.

Det var det. I morgon rapporterar jag hur det går med degen som är på jäsning just nu...