onsdag 28 november 2007

ostfrossa!

Efter helgens firande så var kylen full med godsaker... ostar! En bit av grönmögelosten St Agur, en stor bit Brie, en bit av en vällagrad Svecia och färskostar med vitlök och en med paprika/chili. Det blev en riktig lyxfrukost i lördags med ovanstående delikatesser! Igår gräddade vi fullkornsvåfflor och åt tillsammans med resten av Brien och färskostarna med tillbehör som röd- och grön pesto, tapenade, oliver mm. Gott var det! Men Niclas mage tyckte inte lika mycket om denna ostdiet än vad munnen gjorde...

Tack för en otroligt kul kväll i fredags ni som var med och tack för andra gratulationer jag fått under helgen!

puss o kram

torsdag 22 november 2007

hipp hipp hurra

Min kära kompis Maria är i stan över helgen och det är så kul! Tycker det är jättedumt av henne och bo i Kumla... Så för att ha roligt med henne och för att min födelsedag infaller på lördag passar jag på at bjuda hem ett gäng goa tjejer på vin, ost och kex imorgon! Bara köpe-grejer är ju trist att bjuda på så jag har en deg på jäsning nu som ska bli grissinis! Jag har smaksatt dem med chili och lagrad svecia.

Ost- och chiligrissini
ca 40 st

½ paket jäst
2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 ägg
2 dl riven svecia
5-6 dl vetemjöl

Smula sänder jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och lös sedan upp jästen med vattnet. Tillsätt nästan allt mjöl och resten av ingredienserna. Arbeta degen så den släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk en timme. Ta upp p åmjölat bakbod och arbeta den smidig. Dela den i ca 40 bitar och rulla ut tíll tunna längder, ca 25 cm. Lägg på bakplåtspapper på plåt och jäs i 10 minuter utan duk. Grädda sedan i 200 grader ca 15 minuter. Låt de svalna sen på galler.

Men lite köpe-grejer blir det allt att bjuda på... tänker inte göra någon egen ost precis...

söndag 11 november 2007

inoljad och klar

Nu äntligen har vi tagit oss i kragen igen för att göra klart vårt byggnadsprojekt. vi har dragit ut på balkarna ganska länge nu men nu är det nääääästan klart... bara takbalkarna i sovrummet kvar annars är de klara! Så här fint blir det:









Före och efter

lördag 10 november 2007

vad händer om man vänder på Paris?

Jo det blir sirap och vänder man på det blir det kladdigt... haha... väldigt roligt va?

Jag har använt sirap i en hel del av mina bröd och man kanske undrar, vilken sorts sirap ska jag använda och varför? Jag ska kort beskriva egenskaperna här på ljus och mörk och brödsirap.

Ljus och mörk sirap
Det kan användas i alla slags recept som det står att sirap ska vara med. De funkar alltid och man kan ta ljus respektive mörk vad än receptet rekomenderar. Den mörka ger dock lite mustigare smak.

Brödsirap
Det finns också ljus och mörk av denna sort men är framtagen just för brödbak. Båda sorterna innehåller malt från korn. Jäsningen startar snabbt, brödet får fin volym och får fin färg. Brödet blir också aromrikt. Samma här att det mörka ger lite mustigare smak.

(Källa: Bröd och bullar och annat hembakt (1993) Hembakningsrådet, Järna.)

Det är så kladdigt att jag inte får ut allt ur måttet
Ett tips är att doppa måttet i hett vatten eller i olja innan man häller upp sirapen då rinner det ut lättare. Eller så gör man som jag brukar göra. tryck ner decilitermåttet (eller vilket mått man nu ska ha) i de torra ingredienserna och håäll sedan sirapen i hålet. Voila! Ger rätt mängd utan att kladda ner något mått!

Baka mera!

dille på fil

Jag har fått filfeber och bakar bröd med fil i. Fördelen med fillimporna jag gör är att de inte ska jäsa och det är inget rullande av bullar osv. Men det mjuka tunnbrödet jag gör måste man dela upp i bitar och kavla men det är det värt för det är så gott! Jag gjorde en ny slags fillimpa idag, liknar den förra men inte lika mycket olika sädeslag som ska i. Kan vara fördel för den som inte vill ha sjuttioelva olika sorters påsar och kartonger i skåpet med t ex rågkross och vetekli... så AK, detta kanske är nåt för dig?

Fillimpa version 2.0
1 limpa

7 dl rågsikt
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk malda brödkryddor (ej nödvändigt men det ger ju brödet en god smak!)
4 dl filmjölk
1 dl sirap, gärna mörk brödsirap

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt sirap och filmjölken och rör till en jämn smet. Stjälp över i en smord form. Grädda i ca 60 minuter i nedre delen av ugnen i 175 grader.

Eftersom jag gillar att grejsa med recepten gjorde jag så här: jag tog inte fulla mängden med rågsikt utan hade i solroskärnor och sesamfrön också för att få lite annan version. Gott blev det och jag fick godkänt av Martin som åt frukost med mig idag efter att ha sovit över här. Niclas la sig och sov igen så tack Martin för frukostsällskapet!

Jag gjorde också mjukt tunnbröd som sagt och det receptet hittar ni här.

söndag 4 november 2007

En söndagsaktig söndag

Söndagar är speciella för de är söndagsaktiga. När detta faller in passar det bra med scones till frukost. Man ska gärna ha ost i kylen också för det hör liksom till. Jag köpte Västerbottenost i fredags till tacos som vi då åt och det passar utomordentligt bra till scones också!

Scones
2 kakor

2 dl vetemjöl
2½ dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 gram margarin
2 dl mjölk eller fil

Blanda de torra ingredienserna och finfödela sedan smöret med fingrarna i blandningen. Tillsätt sedan mjölken eller filen och arbeta ihop till en deg. Dela den i två delar och lägg på bakplåtspapper. Platta ut och skåra kakan i fyra delar, nagga sedan med gaffel (eller riktig nagg om man nu äger en sån...) Grädda i 250 grader i ca 10 minuter, njut sedan med ost, marmelad och annat pålägg du gillar!

Hemkunskapsboken rockar!

torsdag 1 november 2007

impulsbak och impulsköp

Idag har det kliat lite i baknerven hela dagen och när jag äntligen kom hem så satte jag igång. Men det blev ganska enkelt bak ändå. Jag har gjort Fillimpa förut men jag hade inte alla ingredienser så jag fick improvisera lite så det blev ju nästan som ett helt nytt recpet! Det piggar upp lite med doft av nybakat i höstmörkret.

Ny fillimpa

1 liter filmjölk (numera kör jag bara låglaktos)
3,75 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1,25 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 näve russin
ca 3 msk honung
2,25 cl bikarbonat
2,25 cl brödkryddor (malen fänkål och anis)

Blanda allt i en skål och dela sedan upp smeten i två avlånga brödformar. Grädda brödet i 170 grader i ca 1,5 timmar. Nu kan man passa på att se reprisen av Vänner som jag gör nu eller nåt annat kul!

Efter jobbet idag träffade jag AK och fikade sallad på vårt stammisställe - "filmcaféet". Väldigt gott. Sen kom vi på att vi skulle leta födelsedagspresent till Helena som lämnat mig ensam kvar på 28 sidan men vi hittade inget kul. Jag köpte dock grejer till mig själv, två reflexer och ett litet rivjärn till vitlök och ingefära och sånt... kul att leta presenter, hehe...

Mmm nu luktar det gott från ugnen...